DE FYSISKE RAMMER

Den bevaringsværdige længe, der har hovedport til slottet, er beliggende parallelt med Tuse Næs Vej, der bevæger sig i landskabet langs med Holbæk Fjord. Længen har ikke været i brug igennem flere år og det er nu muligt, at skabe nyt potentiale for bygningsarven.

Bygningernes historie og samfundets kulturelle udvikling bevæger sig i et spændingsfelt, hvor Hørbygaard ønsker at repræsentere en ramme for nytænkning og rummelighed og dermed nye funktioner.

Her kan arkitekturen udsættes for nytænkning og derigennem forandring til en ny funktion. Længen kan bevares i stedet for at kunne forfalde - og skaber derved bæredygtighed igennem en renovering - og kan herefter fremstå som en arkitektonisk ramme, der indgår i det samlede anlæg for Hørbygaard, hvor nye tiltag og snit til arkitekturen forenes til nye aktiviteter.

Det er således visionen at skabe et nyt liv – eller nye rammer til fællesskab – via en renovering og indretning af længen på 1200 m2, der kombineres med en tilbygning i glas på 500 m2.  Med en ny samlet kontekst indgår helheden til bevaring, forandring og udvikling og derigennem til at kunne fremme en levende bygningskultur for stedet.

Det er samtidig afgørende at sikre langtidsholdbar arkitektur for de næste generationer igennem parametre som afspejler kulturelle og sociale værdier som æstetik og atmosfære og hvor åndbare og naturlige materialer er et must.